Domotica

Om een woning of kantoor "intelligenter" te maken wordt in de plaats van de klassieke elektrische installatie, een 'fabrikant onafhankelijk' bussysteem (EIB) geïnstalleerd. Over dit systeem "communiceren" de gebruikelijke zaken zoals verlichting, rolluiken, verwarming, ventilatie, alarminstallatie en muziek. Wereldwijd ontwikkelen en produceren meer dan 130 fabrikanten verschillende apparaten voor dit bussysteem.

Een verder voordeel bestaat daarin, dat indien er een goede voorbekabeling gebeurd is het systeem steeds aanpasbaar is aan de behoefte van de gebruikers. Zonder daarbij breekwerk te verrichten, dit in tegenstelling tot een oude elektrische installatie.

EIB is de afkorting voor de "Europese Installatie Bus".

Dit is een merkonafhankelijk, decentraal bussysteem wat betekent dat we zonder een centrale gaan werken. Elke component op de bus heeft zijn eigen intelligentie waardoor EIB een heel betrouwbaar systeem is.

Hier volgt een kleine opsomming van wat er allemaal mogelijk is:

Comfort:

  • Verlichting: In het huis of de tuin kan de verlichting rekening houden met de individuele wensen, gebeurtenissen en lichtintensiteit.
  • Vensterbewaking: Bij het verlaten van het huis/gebouw of bij het slapen gaan, worden nog openstaande vensters, deuren of poorten gemeld.
  • Rolluiken: Gordijnen, lamellen en rolluiken laten zich naar helderheid- en tijdsbehoefte sturen of gewoon manueel, dit individueel of in groep.
  • Huishoudapparatuur: De huishoudapparaten zijn op afstand aanstuurbaar, via een bediening op TV of computer.
  • Tijdssturing: Verlichting, verwarming, rolluiken en huishoudapparaten laten zich gemakkelijk tijdsafhankelijk sturen.

Veiligheid:

  • Alarm- en bewakingsfunctie: Via EIB kunnen alarmmeldingen geregistreerd worden, of kan het alarmsysteem geactiveerd of gedeactiveerd worden.
  • Paniek schakelaar: Met één druk op de knop kunnen alle lichten in uw huis aan gaan en een sirene afgaan. Men kan dit koppelen aan een teleconnect module die er dan voor zorgt dat er personen via telefoon of SMS verwittigd worden.
  • Aanwezigheidssturing: Tijdens het verlof kunnen verlichting en rolluiken tijdsafhankelijk gestuurd worden, zodat een "bewoond huis" gesimuleerd wordt.
  • Sleutelsturing: Bij het verlaten van een woning kan men bij het omdraaien van de sleutel het alarmsysteem activeren, verlichting en gedefinieerde verbruikers uitschakelen.
  • Bliksembeveiliging: Zowel het gewone net als de EIB infrastructuur.

Energie:

  • Verwarming: Telkens naar gebruik en individuele behoeftes regelt de verwarming de ruimtetemperatuur voor elke kamer afzonderlijk, eventueel afhankelijk van tijd en weekritmes.
  • Klimaat regeling: Verwarming, ventilatie en rolluiken werken via EIB samen en bewerkstelligen een naar energie optimaal aangenaam klimaat.
  • Ventilatie: In badkamers en wc's, met vertraagd in- en uitschakelen. Men kan ook technische alarmen koppelen aan de ventilatie bij gebruik van een CO2 sensor.
  • Energie management: Apparaten met een hoog energieverbruik worden automatisch ingeschakeld, tijdens uren wanneer het tarief het gunstig is. (drievoudig uurtarief)

EIB kan dit alles en nog veel meer.

Veel gestelde vragen met hun antwoorden

V: Hoeveel deelnemers kunnen op een lijn worden aangesloten?

A: Maximaal 64 deelnemers. Bij gebruik van lijnversterkers kunnen tot maximaal 256 deelnemers worden aangesloten.

V: Hoeveel lijnen kan men per bereik projecteren?

A: Maximaal 15 lijnen

V: Hoeveel bereiken kunnen met elkaar worden verbonden?

A: Maximaal 15 bereiken

V: Hoeveel deelnemers kunnen op een gezamenlijk EIB-systeem worden aangesloten?

A: 15360 deelnemers en door de inzet van lijnversterkers kan het maximale aantal deelnemers met een factor 4 worden vermenigvuldigd. Dan wordt dit maximaal 61440.

Contact Ibelec

Adres:

Merksemsebaan 270a

2110 Wijnegem

Tel: +32 3 326 22 66

Fax: +32 3 326 08 97

E-mail: info@ibelec.be

Bestuurder: Johan Van der Auwera